JADŁOSPIS DEKADOWY 15

                                                 JADŁOSPIS DEKADOWY 30.01.23 – 10.02.2023

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA

z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty

oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach

 

Data

Alergeny

B(g)

W(g)

T(g)

Wartość energet.

(kcal)

Posiłki

                                         Potrawy

30.01.2023

Poniedziałek

1,7

13

44

18

285

Śniadanie

Chlebek pszenno- razowy i Baltazar z masełkiem pastą

z kiełbasy szynkowej z papryką kolorową/100g;  kakao

 z mlekiem/250g / herbatka z cytrynką i miodem witaminki/ cząstki mandarynki jabłuszka

30.01.2023

 

1,7,9,3

23

60

10

540

Obiad

Zupa ogórkowa z ryzem na wywarze mięsno- warzywnym/250g ;  naleśniki z serkiem białym polane musem truskawkowym/200g kompot wieloowocowy/250g

30.01.2023

 

1,7,4

15

26

16

280

Podwieczorek

Bułka wieloziarnista z masełkiem szynką z indyka pomidorem szczypiorem i rzodkiewka/100g herbatka z cytryna lekko dosładzana miodem

31.01.2023

Wtorek

 

1,7,

24

39

14

295

Śniadanie

Zupa mleczna z zacierką/250g;  rogal wytrawny z masełkiem Osełka  /100g /herbatka owocowa witaminki/ lemoniada z cytryną miodem i pomarańczą  na ciepło 

31.01.2023

 

1,7,3,9

23

62

27

490

Obiad

Zupa krem brokułowo- kalafiorowa/250g ; gulasz wieprzowy

 z kaszą jęczmienną/150g ogórek kiszony/100g   kompot wieloowocowy/250g

31.01.2023

 

1,7,3

7

36

11

325

Podwieczorek

Kiełbaski na gorąco z ketchupem/60g chlebek z masełkiem/80g herbatka z cytryną i miodem/250g

  

Data

Alergeny

B(g)

W(g)

T(g)

Wartość energet.

(kcal)

Posiłki

                                           Potrawy

01.02.2023

Środa

Dzień Babci

i Dziadka

<<Odkrywcy<<

 

1,7

13

44

18

290

Śniadanie

Chleb pszenno- razowy  z masłem  pieczenią rzymską pomidorem i ogórkiem kiszonym/100g  kakao

z mlekiem/250g / herbatka z cytryna / . Witaminki/  ćwiartki gruszki   

01.02.2023

 

1,7,9,3

23

60

10

510

Obiad

Rosół z kurczaka z makaronem/250g ; udko z kurczaka gotowane/100g  ziemniaki/15g  marchewka z groszkiem na ciepło/100g kompot wieloowocowy

01.02.2023

 

1,7,4

15

26

16

360

Podwieczorek

Ciasto czekoladowe z serkiem białym/100g(wypiek własny)

herbatka miętowa

02.02.2023

Czwartek

Dzień Babci

i Dziadka

<< MIisie<<

 

1,7,

24

39

14

300

Śniadanie

Kanapki wiosenne  z pieczywa pszenno- razowego z szynką jajkiem, pomidorem szczypiorem, rzodkiewka/100g kawa Inka z mlekiem/250gwitaminki/ cząstki mandarynki 

02.02.2023

 

1,7,3,9

23

62

27

470

Obiad

Zupa selerowa z ziemniakami/250g ; risotto z fileta z kurczaka i warzywami/200g kompot wieloowocowy/250g

02.02.2023

 

1,7,3

7

36

11

290

Podwieczorek

Ciasto marchewkowe /100g (wypiek własny) , mleczko na ciepło/200g herbatka owocowa

  

Data

Alergeny

B(g)

W(g)

T(g)

Wartość energet.

(kcal)

Posiłki

                                           Potrawy

03.02.2023

Piątek

Dzień Babci

i Dziadka

<<  Jeżyki<<

 

1,7

13

44

18

310

Śniadanie

Kanapki z pieczywa mieszanego (chlebek pszenno- razowy

 i Baltazar z masełkiem pastą twarożkową z szczypiorem i rzodkiewką/100g herbatka owocowa/250g witaminki/banan

03.02.2023

 

1,7,9,3

23

60

10

490

Obiad

Zupa krem pieczarkowa z groszkiem ptysiowym/250g ; paluszki z ryby Miruna/80g surowka z kapusty kiszonej/100g ziemniaki/150g kompot wieloowocowy/250g

03.02.2023

 

1,7,4

15

26

16

280

Podwieczorek

 Ciasto jabłecznik /100g (wypiek własny) czekolada

na gorąco/250g / herbatka malinowa

06.02.2023

Poniedziałek

1,7,

24

39

14

300

Śniadanie

Chlebek pszenno- razowy z masełkiem pastą z makreli wędzonej z twarożkiem/100g herbatka z cytryną /250g . Witaminki / brzoskwinia w syropie/100g

06.02.2023

 

1,7,3,9

23

62

27

500

Obiad

 Zupa gulaszowa z warzywami i mięsem z łopatki wieprzowej/250g (groszek zielony, papryka kolorowa kukurydza ogórek kiszony pomidorki koktajlowe)/250g kotlet

z jajka/50g z  ziemniakami /150g marchewka z groszkiem na ciepło/100g kompot wieloowocowy/250g    

06.02.2023

 

1,7,3

7

36

11

210

Podwieczorek

 Sałatka owocowa  - ananas , brzoskwinia, kiwi, pomarańcza jabłko winogron/200g wafelek kukurydziany

 

Data

Alergeny

B(g)

W(g)

T(g)

Wartość energet.

(kcal)

Posiłki

                                           Potrawy

07.02.2023

Wtorek

1,7

13

44

18

295

Śniadanie

Zupa mleczna z  lanymi kluseczkami/250g / bułka Ciabata

z masełkiem Osełka /100g / herbatka

z cytryną i  miodem witaminki /  winogron,   ćwiartki  jabłuszka

07.02.2023

 

1,7,9,3

23

60

10

525

Obiad

Żurek na udkach wędzonych z ziemniakami/250g ; Pyzy

 z miesem/150g (wyrób własny) surówka z marchewki

i jabłuszka kompot owocowy/250g 

07.02.2023

 

1,7,4

15

26

16

270

Podwieczorek

Kasza manna z sosem malinowym/250g / ciasteczka owsiane   Granola/20 g  

08.02.2023

Środa

1,7,

24

39

14

325

Śniadanie

Stół szwedzki-  chlebek - pszenno- razowy i kukurydziany  z masełkiem/ 80g szynka ser żółty, pomidor, serek biały (plasterek) ogórek zielony, sałata szczypior herbatka z cytryną dosładzana miodem/250g witaminki/  ćwiartki pomarańcza i jabłuszka

08.02.2023

1,7,3,9

23

62

27

470

Obiad

 Zupa neapolitanska  na wywarze miesno- warzywnym  z makaronem/250g; kotlet mielony /80g z ziemniakami/100g marchewka z jabłuszkiem/100g kompot owocowy /250g

08.02.2023

1,7,3

7

36

11

290

Podwieczorek

Bułka kajzerka z masełkiem serkiem żółtym pomidorki koktajlowe/80g napar herbaciany owocowy/250g

 

Data

Alergeny

B(g)

W(g)

T(g)

Wartość energet.

(kcal)

Posiłki

                                           Potrawy

09.02.2023

Czwartek

DZIEŃ PIZZY

 

1,7

13

44

18

310

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami górskimi/250g ; rogal wytrawny z masełkiem Osełka/100g /herbatka owocowa/ witaminki/ napój Shrecka (kiwi, banan sok pomarańczowy miód prawdziwy) 200g

09.02.2023

 

1,7,9,3

23

60

10

490

Obiad

Rosół z indyka z makaronem przepiórczym/250g ; udziec

z indyka gotowany/100g ziemniaki/150g trio warzywne polane masełkiem (kalafior, brokuł i marchewka mini) kompot wieloowocowy/250g

09.02.2023

 

1,7,4

15

26

16

280

Podwieczorek

Pizza z  filetem z kurczaka  serem żółtym i ketchupem/100g

(wypiek własny) herbatka miętowa

10.02.2023

Piątek

1,7,

24

39

14

300

Śniadanie

Chleb foremkowy i Baltazar  z masełkiem szynką z indyka pomidorem  ogórkiem zielonym i sałatą  zieloną/100g kakao z mlekiem/250g / herbatka owocowa witaminki/ winogron ciemny

10.02.2023

 

1,7,3,9

23

62

27

500

Obiad

 Zupa krem porowa z grzankami/250g  ryba w panierce/80g  ziemniaki/150g surówka z kapusty kiszonej

z warzywami i oliwą z oliwek/100g kompot wieloowocowy/250g

10.02.2023

 

1,7,3

7

36

11

210

Podwieczorek

Bułeczka wieloziarnista z masełkiem pasztetem pieczonym

i ogórkiem kiszonym/100g herbatka owocowa lekko dosładzana miodem/250g 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie,

papryka słodka, przyprawa do ryb, lubczyk, kminek, cynamon, cukier  z prawdziwą wanilią .

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.