JADŁOSPIS DEKADOWY 30.01.23 – 10.02.2023
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA
z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków
spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach
systemu oświaty
oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach
Data |
Alergeny |
B(g) |
W(g) |
T(g) |
Wartość energet. (kcal) |
Posiłki |
Potrawy |
30.01.2023 Poniedziałek |
1,7 |
13 |
44 |
18 |
285 |
Śniadanie |
Chlebek pszenno- razowy i Baltazar z masełkiem pastą z kiełbasy szynkowej z papryką kolorową/100g; kakao z mlekiem/250g / herbatka z cytrynką i miodem witaminki/ cząstki mandarynki jabłuszka |
30.01.2023
|
1,7,9,3 |
23 |
60 |
10 |
540 |
Obiad |
Zupa ogórkowa z ryzem na wywarze mięsno- warzywnym/250g ; naleśniki z serkiem białym polane musem truskawkowym/200g kompot wieloowocowy/250g |
30.01.2023
|
1,7,4 |
15 |
26 |
16 |
280 |
Podwieczorek |
Bułka wieloziarnista z masełkiem szynką z indyka pomidorem szczypiorem i rzodkiewka/100g herbatka z cytryna lekko dosładzana miodem |
31.01.2023 Wtorek
|
1,7, |
24 |
39 |
14 |
295 |
Śniadanie |
Zupa mleczna z zacierką/250g; rogal wytrawny z masełkiem Osełka /100g /herbatka owocowa witaminki/ lemoniada z cytryną miodem i pomarańczą na ciepło |
31.01.2023
|
1,7,3,9 |
23 |
62 |
27 |
490 |
Obiad |
Zupa krem brokułowo- kalafiorowa/250g ; gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną/150g ogórek kiszony/100g kompot wieloowocowy/250g |
31.01.2023
|
1,7,3 |
7 |
36 |
11 |
325 |
Podwieczorek |
Kiełbaski na gorąco z ketchupem/60g chlebek z masełkiem/80g herbatka z cytryną i miodem/250g |
Data |
Alergeny |
B(g) |
W(g) |
T(g) |
Wartość energet. (kcal) |
Posiłki |
Potrawy |
01.02.2023 Środa Dzień Babci i Dziadka <<Odkrywcy<<
|
1,7 |
13 |
44 |
18 |
290 |
Śniadanie |
Chleb pszenno- razowy z masłem pieczenią rzymską pomidorem i ogórkiem kiszonym/100g kakao z mlekiem/250g / herbatka z cytryna / . Witaminki/ ćwiartki gruszki |
01.02.2023
|
1,7,9,3 |
23 |
60 |
10 |
510 |
Obiad |
Rosół z kurczaka z makaronem/250g ; udko z kurczaka gotowane/100g ziemniaki/15g marchewka z groszkiem na ciepło/100g kompot wieloowocowy |
01.02.2023
|
1,7,4 |
15 |
26 |
16 |
360 |
Podwieczorek |
Ciasto czekoladowe z serkiem białym/100g(wypiek własny) herbatka miętowa |
02.02.2023 Czwartek Dzień Babci i Dziadka << MIisie<<
|
1,7, |
24 |
39 |
14 |
300 |
Śniadanie |
Kanapki wiosenne z pieczywa pszenno- razowego z szynką jajkiem, pomidorem szczypiorem, rzodkiewka/100g kawa Inka z mlekiem/250gwitaminki/ cząstki mandarynki |
02.02.2023
|
1,7,3,9 |
23 |
62 |
27 |
470 |
Obiad |
Zupa selerowa z ziemniakami/250g ; risotto z fileta z kurczaka i warzywami/200g kompot wieloowocowy/250g |
02.02.2023
|
1,7,3 |
7 |
36 |
11 |
290 |
Podwieczorek |
Ciasto marchewkowe /100g (wypiek własny) , mleczko na ciepło/200g herbatka owocowa |
Data |
Alergeny |
B(g) |
W(g) |
T(g) |
Wartość energet. (kcal) |
Posiłki |
Potrawy |
03.02.2023 Piątek Dzień Babci i Dziadka << Jeżyki<<
|
1,7 |
13 |
44 |
18 |
310 |
Śniadanie |
Kanapki z pieczywa mieszanego (chlebek pszenno- razowy i Baltazar z masełkiem pastą twarożkową z szczypiorem i rzodkiewką/100g herbatka owocowa/250g witaminki/banan |
03.02.2023
|
1,7,9,3 |
23 |
60 |
10 |
490 |
Obiad |
Zupa krem pieczarkowa z groszkiem ptysiowym/250g ; paluszki z ryby Miruna/80g surowka z kapusty kiszonej/100g ziemniaki/150g kompot wieloowocowy/250g |
03.02.2023
|
1,7,4 |
15 |
26 |
16 |
280 |
Podwieczorek |
Ciasto jabłecznik /100g (wypiek własny) czekolada na gorąco/250g / herbatka malinowa |
06.02.2023 Poniedziałek |
1,7, |
24 |
39 |
14 |
300 |
Śniadanie |
Chlebek pszenno- razowy z masełkiem pastą z makreli wędzonej z twarożkiem/100g herbatka z cytryną /250g . Witaminki / brzoskwinia w syropie/100g |
06.02.2023
|
1,7,3,9 |
23 |
62 |
27 |
500 |
Obiad |
Zupa gulaszowa z warzywami i mięsem z łopatki wieprzowej/250g (groszek zielony, papryka kolorowa kukurydza ogórek kiszony pomidorki koktajlowe)/250g kotlet z jajka/50g z ziemniakami /150g marchewka z groszkiem na ciepło/100g kompot wieloowocowy/250g |
06.02.2023
|
1,7,3 |
7 |
36 |
11 |
210 |
Podwieczorek |
Sałatka owocowa - ananas , brzoskwinia, kiwi, pomarańcza jabłko winogron/200g wafelek kukurydziany |
Data |
Alergeny |
B(g) |
W(g) |
T(g) |
Wartość energet. (kcal) |
Posiłki |
Potrawy |
07.02.2023 Wtorek |
1,7 |
13 |
44 |
18 |
295 |
Śniadanie |
Zupa mleczna z lanymi kluseczkami/250g / bułka Ciabata z masełkiem Osełka /100g / herbatka z cytryną i miodem witaminki / winogron, ćwiartki jabłuszka |
07.02.2023
|
1,7,9,3 |
23 |
60 |
10 |
525 |
Obiad |
Żurek na udkach wędzonych z ziemniakami/250g ; Pyzy z miesem/150g (wyrób własny) surówka z marchewki i jabłuszka kompot owocowy/250g |
07.02.2023
|
1,7,4 |
15 |
26 |
16 |
270 |
Podwieczorek |
Kasza manna z sosem malinowym/250g / ciasteczka owsiane Granola/20 g |
08.02.2023 Środa |
1,7, |
24 |
39 |
14 |
325 |
Śniadanie |
Stół szwedzki- chlebek - pszenno- razowy i kukurydziany z masełkiem/ 80g szynka ser żółty, pomidor, serek biały (plasterek) ogórek zielony, sałata szczypior herbatka z cytryną dosładzana miodem/250g witaminki/ ćwiartki pomarańcza i jabłuszka |
08.02.2023 |
1,7,3,9 |
23 |
62 |
27 |
470 |
Obiad |
Zupa neapolitanska na wywarze miesno- warzywnym z makaronem/250g; kotlet mielony /80g z ziemniakami/100g marchewka z jabłuszkiem/100g kompot owocowy /250g |
08.02.2023 |
1,7,3 |
7 |
36 |
11 |
290 |
Podwieczorek |
Bułka kajzerka z masełkiem serkiem żółtym pomidorki koktajlowe/80g napar herbaciany owocowy/250g |
Data |
Alergeny |
B(g) |
W(g) |
T(g) |
Wartość energet. (kcal) |
Posiłki |
Potrawy |
09.02.2023 Czwartek DZIEŃ PIZZY
|
1,7 |
13 |
44 |
18 |
310 |
Śniadanie |
Zupa mleczna z płatkami górskimi/250g ; rogal wytrawny z masełkiem Osełka/100g /herbatka owocowa/ witaminki/ napój Shrecka (kiwi, banan sok pomarańczowy miód prawdziwy) 200g |
09.02.2023
|
1,7,9,3 |
23 |
60 |
10 |
490 |
Obiad |
Rosół z indyka z makaronem przepiórczym/250g ; udziec z indyka gotowany/100g ziemniaki/150g trio warzywne polane masełkiem (kalafior, brokuł i marchewka mini) kompot wieloowocowy/250g |
09.02.2023
|
1,7,4 |
15 |
26 |
16 |
280 |
Podwieczorek |
Pizza z filetem z kurczaka serem żółtym i ketchupem/100g (wypiek własny) herbatka miętowa |
10.02.2023 Piątek |
1,7, |
24 |
39 |
14 |
300 |
Śniadanie |
Chleb foremkowy i Baltazar z masełkiem szynką z indyka pomidorem ogórkiem zielonym i sałatą zieloną/100g kakao z mlekiem/250g / herbatka owocowa witaminki/ winogron ciemny |
10.02.2023
|
1,7,3,9 |
23 |
62 |
27 |
500 |
Obiad |
Zupa krem porowa z grzankami/250g ryba w panierce/80g ziemniaki/150g surówka z kapusty kiszonej z warzywami i oliwą z oliwek/100g kompot wieloowocowy/250g |
10.02.2023
|
1,7,3 |
7 |
36 |
11 |
210 |
Podwieczorek |
Bułeczka wieloziarnista z masełkiem pasztetem pieczonym i ogórkiem kiszonym/100g herbatka owocowa lekko dosładzana miodem/250g |
Do przygotowania posiłków
używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,
oregano, bazylia, zioła prowansalskie,
papryka słodka, przyprawa do ryb, lubczyk, kminek, cynamon, cukier z prawdziwą wanilią .
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.